Η γιορτή της Γαλλοφωνίας στην ΣΤ΄ τάξη

Ο όρος Γαλλοφωνία, που πρωτοεμφανίστηκε το 1880 κάτω από τη γραφίδα του γεωγράφου Ονήσιμου Ρέκλου, για να περιγράψει τη γλωσσική και πολιτιστική κοινότητα που αποτελούσε η Γαλλία με τις αποικίες της, έχει σήμερα απελευθερωθεί από την αποικιακή χροιά και προσδιορίζει δύο διαφορετικές αλλά αλληλοσυμπληρούμενες πραγματικότητες.

Στην ευρύτερή της έννοια, περιλαμβάνει το σύνολο των δράσεων προώθησης της γαλλικής γλώσσας και των αξιών των οποίων είναι φορέας, ανεξάρτητα από τις χώρες στις οποίες αυτές αναπτύσσονται. Με τη θεσμική έννοια, η Γαλλοφωνία προσδιορίζει μια διεθνή οργάνωση 88 κρατών και κυβερνήσεων και κρατών-παρατηρητών, που έχουν επιλέξει να προσχωρήσουν στον Καταστατικό της Χάρτη.

Πραγματικά, η γαλλική γλώσσα συνεχίζει να κατέχει σημαντική θέση στον κόσμο: είναι η μοναδική γλώσσα που ομιλείται και στις πέντε ηπείρους. Η γαλλική είναι η μητρική γλώσσα περίπου 88.000.000 ανθρώπων, πράγμα που την τοποθετεί στην 11η θέση στον κόσμο.

Η Γαλλοφωνία, όρος που προσδιορίζει πολύ περισσότερα πράγματα από μια γλωσσική κοινότητα, έστω κι αν η γαλλική γλώσσα παραμένει κοινός της παρονομαστής, μεταφέρει παντού στον κόσμο αξίες, καθώς και ένα μήνυμα οικουμενικότητας και δημοκρατίας. Τέλος, αποτελεί αναγνωρισμένο παράγοντα ανάπτυξης.Με στόχο την ανάδειξη της σημασίας αλλά και της δυναμικής της γαλλικής ως γλώσσας που συνδέει τις πέντε ηπείρους, ο μήνας Μάρτιος είναι ο μήνας κατά τον οποίο γιορτάζουμε σε όλο τον κόσμο τη Γαλλοφωνία.

ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑ 3

Με αφορμή τη γιορτή της Γαλλοφωνίας, οι μαθητές/τριες των Γαλλικών κατασκεύασαν και χρωμάτισαν σελιδοδείκτες με σύμβολα της Γαλλίας, τους οποίους μοίρασαν στις άλλες τάξεις. Τους σελιδοδείκτες ζωγράφισε ένας μαθητής της ΣΤ΄ τάξης όμορου δημοτικού σχολείου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...