Επίσκεψη επαγγελματιών υγείας του Κέντρου Υγείας Θέρμης στην Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη

“Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν”

Την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη από επαγγελματίες υγείας του Κέντρου Υγείας Θέρμης στο Σχολείο μας με στόχο την πρόληψη και προαγωγή της υγείας του μαθητικού πληθυσμού και σκοπό την ενημέρωση και την υιοθέτηση συνηθειών που θα εξασφαλίσουν και θα προάγουν την σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία τους.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγωγής Υγείας, η Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη ασχολήθηκαν με πρόγραμμα που αφορά την πρόληψη για την αποφυγή του καπνίσματος και της χρήσης ουσιών.

«Κάπνισμα και χρήση ουσιών – Ευχαριστώ, δε θα πάρω» για την Ε΄ και Στ΄ τάξη

Τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υποστηρίζει ότι το κάπνισμα αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία θανάτου παγκόσμια, που θα προκαλεί το 2030 ετησίως 10 εκατομμύρια θανάτους, η Ελλάδα εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (Ο.Ο.Σ.Α.).

Μελέτη στον ελλαδικό χώρο ανέδειξε ότι οι έφηβοι ηλικίας 15 ετών καπνίζουν σε ποσοστό 10–50%, ανάλογα με την περιοχή κατοικίας, ενώ σε πανελλήνια έρευνα στον σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (European school survey project on alcohol and other drugs, ESPAD), καταδεικνύεται ότι το 20,3% των μαθητών ηλικίας 13–19 ετών είχε καπνίσει τον τελευταίο μήνα, ενώ το 14,1% των μαθητών ήταν συστηματικοί καπνιστές.

Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη εμφάνιζε υψηλότερα ποσοστά μαθητών σε σχέση με την Αθήνα. Οι κύριες αιτίες που ωθούν τους εφήβους στον ελλαδικό χώρο να αρχίσουν το κάπνισμα φαίνεται ότι είναι η περιέργεια, το stress και η επίδραση φίλων τους καπνιστών.

Τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά Ελλήνων καπνιστών, τόσο ενηλίκων όσο και εφήβων, κυρίως σε αστικές περιοχές, φανερώνουν την αδήριτη ανάγκη να υιοθετηθούν άμεσα ολοκληρωμένα μέτρα για τον έλεγχο του καπνίσματος. Κρίνεται, επομένως, επιβεβλημένη η ενημέρωση και η εκπαίδευση των εφήβων για τις συνέπειες του καπνίσματος στην ανθρώπινη υγεία.

Θετικό στοιχείο αποτελεί ότι στον ελλαδικό χώρο η ενημέρωση για τις επιπτώσεις του καπνίσματος συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης από τους εφήβους, ενώ έρευνα στο χώρο της εκπαίδευσης ανέδειξε ότι τα προγράμματα Αγωγής Υγείας με θέμα το κάπνισμα έχουν σημαντική επιτυχία, συμβάλλοντας στη μείωση ή την αποφυγή του καπνίσματος από τους μαθητές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...