“Τα ψάρια του Απρίλη” (“Poisson d’ Avril”)

Στους Γάλλους αρέσουν πολύ οι φάρσες, οι blagues. Την Πρωταπριλιά σού κολλάνε ένα ψάρι από χαρτί στην πλάτη και όταν το καταλάβεις, κάποιος θα σου φωνάξει “poisson d’avril”!

Υπάρχουν πολλές εκδοχές για αυτό το έθιμο. 

Έως το 1564 οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά κάθε 1η του Απρίλη. Εκείνη τη χρονιά ο βασιλιάς Κάρολος αποφάσισε να συμβαδίζει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και μετέφερε την Πρωτοχρονιά την πρώτη Ιανουαρίου. Κάποιοι δυσκολεύτηκαν να δεχτούν αυτή την αλλαγή και οι υπόλοιποι άρχισαν να τους κοροϊδεύουν με ψεύτικα δώρα και πλάκες.

Για το ψάρι η εκδοχή είναι η εξής: Οι Κέλτες, λόγω του χειμώνα, άρχιζαν το ψάρεμα την 1η Απριλίου. Όμως η φτωχή ψαριά διέψευδε τις ικανότητές τους και οι ψαράδες γύριζαν σπίτι με άδεια χέρια, με τη φαντασία να οργιάζει και να διηγούνται πολλά ψεύτικα συμβάντα εκείνη την ημέρα.

Στο πλαίσιο της Γαλλοφωνίας, οι μαθητές της Ε΄ τάξης των Γαλλικών ετοίμασαν τα ψάρια του Απρίλη για να κάνουν τις δικές τους πλάκες. Κατασκεύασαν μια αφίσα με τα poisson d’avril τους, μαθαίνοντας έτσι με έναν ευχάριστο τρόπο ένα ακόμη έθιμο της χώρας στην οποία μιλιέται η γλώσσα-στόχος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...