Εκπαιδευτική παράσταση από το Μουσικό Σύνολο “ΛύρΑυλος” στο Σχολείο μας

Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 φιλοξενήσαμε στο Σχολείο μας το μουσικό σύνολο Λύραυλος, που μας παρουσίασε το διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Με όχημα τη μουσική, ταξιδεύουμε στην Αρχαία και Νεότερη Ελλάδα»∙ ένα πρόγραμμα που είναι εγκεκριμένο και προτεινόμενο από το ΥΠΑΙΘ.

Μπροστά στα έκθαμβα μάτια των μαθητών και των εκπαιδευτικών μας ζωντάνεψαν 20 σπάνια αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά μουσικά όργανα. Από τη “θεία” λύρα του Απόλλωνα, την ομηρική φόρμιγγα, τα κοχύλια, τις σάλπιγγες έως τον μελωδικό αυλό, αλλά και οι “επιβιώσεις” τους στην σύγχρονη εποχή μέσω της Παράδοσης, ο ζουρνάς, η θρακιώτικη γκάιντα και η νησιώτικη τσαμπούνα (απόγονοι του αρχαίου άσκαυλου).

Τα παιδιά οδηγήθηκαν στην καθημερινή ζωή των προγόνων μας, στις δημόσιες γιορτές, στο αρχαίο θέατρο, όπου συμμετείχαν με όλη τη σημασία του όρου. Τα ακουστικά παραδείγματα με το μονόχορδο του Πυθαγόρα, η προβολή διαφανειών από παραστάσεις αγγείων με σκηνές από την μουσική ζωή των αρχαίων Ελλήνων και η γνώση για τα υλικά και τους τρόπους  κατασκευής των οργάνων συμπλήρωσαν αυτό το  μελωδικό ταξίδι που αποτελεί για τον καθένα μια εμπειρία ζωής. Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για ένα πρόγραμμα με μεγάλη παιδαγωγική και καλλιτεχνική αξία που προσφέρει στους μαθητές όλων των βαθμίδων: γνώση – ουσιαστική ψυχαγωγία – άνοιγμα οριζόντων – αφύπνιση της μουσικότητας – συγκίνηση – οικολογική συνείδηση – καλλιέργεια της παρατηρητικότητας και της εφευρετικότητας, μέσα από τη δύναμη της μουσικής δημιουργίας και όχι μόνο της «πληροφορίας».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...