Η Δ΄ τάξη στην 8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης επισκέφθηκαν το MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον μουσειακό χώρο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θαύμασαν την έκθεση «Κιβωτός: Mια κατασκευή φροντίδας», όπου 43 δημιουργοί με περισσότερα από 75 έργα τέχνης ζωγραφικής, γλυπτικής και νέων μέσων, που προέρχονται από τις συλλογές του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, αποτυπώνουν, διαχειρίζονται και προωθούν την έννοια της κιβωτού ως τρόπου διάσωσης, προστασίας και διατήρησης δεδομένων, αντικειμένων και πληροφοριών για μελλοντική χρήση. Οι εικαστικοί που συμμετέχουν στην έκθεση οραματίζονται νέους τρόπους διαβίωσης, κόντρα στις πρόσφατες περιβαλλοντικές αλλαγές που αντιμάχονται τη δυναμική του περιβάλλοντος να εμπνέει, να προστατεύει, να αναπνέει, να θεραπεύει, να αναγεννιέται.

Αξίζει να αναφερθεί πως τα εκπαιδευτικά προγράμματα κατέχουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο της ευρύτερης παιδευτικής του πολιτικής ΜΟΜus. Λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες θεωρίες μάθησης και γνώσης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά διαφορετικών ομάδων κοινού ενδυναμώνουν τον κοινωνικό ρόλο του μουσείου. Με ιδιαίτερη ευαισθησία στη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στις «αφηγήσεις» του φορέα και τις υπάρχουσες εμπειρίες των συμμετεχόντων, επιχειρούν να λειτουργήσουν ως μέσα διευκόλυνσης στη διαδικασία συν-διαμόρφωσης «προσωπικών ταυτοτήτων» των επισκεπτών-συμμετεχόντων. Έχουν χαρακτήρα μαθητοκεντρικό ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις έννοιες της συμπερίληψης της συμμετοχικότητας, του βιώματος και της προσωπικής εμπειρίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...