Επίσκεψη των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων στο οχυρό Ρούπελ

Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023 οι μαθητές/τριες των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του Σχολείου μας επισκέφθηκαν το οχυρό Ρούπελ στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Πρόκειται για το πιο γνωστό και το πιο μεγάλο συγκρότημα της οχυρωμένης τοποθεσίας (ένα από τα 21 συνολικά αμυντικά συγκροτήματα με την ονομασία «Οχυρά») κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, που έφερε το όνομα «Γραμμή Μεταξά» με συνολικό ανάπτυγμα καταφυγίων 1.849 μέτρα και μήκος στοών 4.251 μέτρα.

Στο οχυρό Ρούπελ έγινε μια από τις πιο ένδοξες μάχες του ελληνικού στρατού εναντίον του γερμανικού στρατού εισβολής τον Απρίλιο του 1941. Η αντίσταση των Ελλήνων στρατιωτών ήταν τόσο γενναία ώστε και οι ίδιοι οι Γερμανοί εισβολείς αναγνώρισαν την ανδρεία τους, όταν οι πρώτοι διατάχθηκαν από τους Έλληνες ανωτέρους τους να παραδοθούν, επειδή ο γερμανικός στρατός είχε ήδη περάσει στο ελληνικό έδαφος από άλλο σημείο και ο αγώνας ήταν πλέον μάταιος.

εικόνα Viber 2023 11 09 13 50 55 544

Οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν από τον υπεύθυνο στρατιωτικό στις υπόγειες στοές του οχυρού (27 μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους) και πήραν σημαντικές πληροφορίες για την κατασκευή και την ιστορία του. Τέλος, επισκέφθηκαν το Πολεμικό Μουσείο του οχυρού, όπου, εκτός από το στρατιωτικό υλικό που εκτίθεται σε ανάμνηση της ιστορικής μάχης του 1941, παρατήρησαν από κοντά και δύο μακέτες που αναπαριστούν το οχυρό και τη μάχη με τα γερμανικά στρατεύματα εισβολής.

εικόνα Viber 2023 11 09 17 42 08 329 1

Μερικές από τις εντυπώσεις των μαθητών/τριών:

«Εντυπωσιάστηκα από τα μνημεία και συγκινήθηκα. Όλοι αυτοί πολέμησαν για μας».

«Ένιωσα ενθουσιασμό και χαρά για αυτή την επίσκεψη, επειδή χάρηκα που είδα για πρώτη φορά αυτά τα πράγματα».

«Μετά από αυτή την εκδρομή νιώθω ευτυχία που αξιώθηκα να τα δω όλα αυτά και περηφάνια για την πατρίδα μου. Μακάρι να μοιάσω κι εγώ σ’ αυτούς τους ανθρώπους!»

«Ένιωσα χαρά επειδή πήγα στο οχυρό και περηφάνια για τους στρατιώτες που θυσίασαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι».

«Είμαι πολύ χαρούμενη και ενθουσιασμένη από αυτή την επίσκεψη!»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...