Επίσκεψη επαγγελματιών υγείας του Κέντρου Υγείας Θέρμης στην Γ΄ και Δ΄ τάξη

Την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη από επαγγελματίες υγείας του Κέντρου Υγείας Θέρμης στο Σχολείο μας με στόχο την πρόληψη και προαγωγή της υγείας του μαθητικού πληθυσμού και σκοπό την ενημέρωση και την υιοθέτηση συνηθειών που θα εξασφαλίσουν και θα προάγουν την σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία τους.

«Μικρόβια – Χέρια καθαρά – Μικρόβια μακριά» για την Γ΄ και Δ΄ τάξη

Στόχοι του συγκεκριμένου προγράμματος πρόληψης, ενταγμένου πλήρως στη φιλοσοφία των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, αποτελούν:

  • Η απόκτηση γνώσεων για το τι είναι τα μικρόβια, πού ζουν, πώς πολλαπλασιάζονται, πώς μεταδίδονται.
  • Η γνωριμία με τις πηγές μόλυνσης στο περιβάλλον τους και με τους τρόπους αποφυγής της.
  • Η κατανόηση της άμεσης σχέσης των καθημερινών υγιεινών στάσεων και συνηθειών με την υγεία του σώματος.
  • Η απόκτηση γνώσεων του τρόπου προστασίας του εαυτού τους με την υιοθέτηση σωστών καθημερινών συνηθειών καθαριότητας.
  • Η αντίληψη της επικινδυνότητας των μικροβίων και η συνειδητοποίηση της αξίας της πρόληψης στην προστασία από τα μικρόβια.
  • Η απόκτηση δεξιοτήτων συνεργασίας, υπευθυνότητας, φροντίδας του εαυτού και των χώρων δραστηριοποίησης.
  • Η απόκτηση ικανότητας σωστού και αποτελεσματικού πλυσίματος των χεριών με σκοπό την απομάκρυνση των ρύπων, των μικροβίων.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η υγιεινή των χεριών προσφέρει προστασία από τις λοιμώξεις και τις τροφικές δηλητηριάσεις. Το πλύσιμο των χεριών έχει αποτέλεσμα καθώς μειώνει κατά 50% τις τροφικές δηλητηριάσεις, 45% τις λοιμώξεις του αναπνευστικού (Am J Prev Med 21(2):79-83. (2001). Επίσης σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε χώρους συνωστισμού (σχολεία) παρατηρήθηκε κατά 31% μείωση στις γαστρεντερίτιδες και 21% μείωση στις λοιμώξεις αναπνευστικού (AJPH 98(8):1372-1381 (2008). Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους Ejemot-Nwadiaro et al., (2015) το σωστό πλύσιμο των χεριών στο σχολείο μπορεί να αποτρέψει έως 30% τα διαρροϊκά επεισόδια.

Η εκπαιδευτική διαδικασία περιλάμβανε την παρουσίαση του διδακτικού υλικού στους μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσω powerpoint σε αίθουσα διδασκαλίας του σχολείου και την αλληλεπίδραση με τους μαθητές μέσω διαδραστικών παιχνιδιών.

Τέλος, μοιράστηκαν από τους εκπαιδευτικούς των τάξεων και συμπληρώθηκαν από τους μαθητές τα Έντυπα Αξιολόγησης για την Παρουσίαση του προγράμματος.

Τα έντυπα συμπληρώθηκαν ανώνυμα και επιστράφηκαν στους εκπαιδευτές του προγράμματος ώστε να αξιολογήσουν το πρόγραμμά τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...