1ο Βραβείο Προσφοράς προς το Περιβάλλον για το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αντωνίου στο 8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Δ΄ και ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Αντωνίου Θέρμης μαζί με τις εκπαιδευτικούς Ελένη Χριστοδούλου και Μαρία Ιορδανίδου (Διευθύντρια της σχολικής μονάδας) διακρίθηκαν στο 8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής και Διαδικτυακής Έκθεσης Μαθητικής Καινοτομίας Σχολείων Ειδικής Αγωγής το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 στο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

ΑΦΙΣΑ 8ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ρομποτικής 003

Το Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής διοργανώθηκε για 8η χρονιά και αποτελεί μια συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, των Συντονιστών Εκπαιδευτικού έργου ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Νεάπολης – Συκεών. Στη διοργάνωση συμμετέχουν επίσης το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας (ΝΟΗΣΙΣ) και το Εργαστήριο Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Α.Π.Θ. με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Πολάτογλου.
Οι συνολικές συμμετοχές ξεπέρασαν τους 200 μαθητές, με περισσότερα από 40 έργα προερχόμενα από 30 σχολικές μονάδες από όλη την Ελλάδα. Οι μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Αντωνίου δημιούργησαν ρομποτικές κατασκευές για το εκθεσιακό μέρος του Μαθησιακού Φεστιβάλ Ρομποτικής. Ο τίτλος της έκθεσής τους ήταν «Έκτακτο δελτίο! Οι μέλισσες εξαφανίζονται. Αναλαμβάνουμε δράση!», εστιάζοντας στην τεράστια συμβολή της μέλισσας στην επικονίαση των φυτών.

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ 10


Η μέλισσα, ο πιο σημαντικός από όλους τους οργανισμούς του πλανήτη, είναι αντιμέτωπη σήμερα με πολλές φοβερές προκλήσεις: υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων, εκτεταμένη μονοκαλλιέργεια, μείωση των ελεύθερων βιοτόπων, κλιματική αλλαγή…
Εξαιτίας των σημερινών περιβαλλοντικών προκλήσεων, ο πληθυσμός των μελισσών κινδυνεύει με εξαφάνιση σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι μέλισσες, αποτελούν απειλή όχι μόνο για αυτά τα αναντικατάστατα είδη αλλά και για την παραγωγή τροφής, την οικονομία, τη σταθερότητα των οικοσυστημάτων και, ενδεχομένως, ολόκληρη τη ζωή στον πλανήτη Γη.

Τα τελευταία χρόνια η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα αφανισμού των μελισσών. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες, π.χ. μονοκαλλιέργειες, υπερβολική χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων (νεονικοτεινοειδή), κλιματική αλλαγή κτλ. οδήγησαν τη μέλισσα να απειλείται με εξαφάνιση.

Τι θα γίνει εάν τελικά πεθάνουν όλες οι μέλισσες; Δυστυχώς, όταν οι μέλισσες σταματήσουν να επικονιάζουν τα λουλούδια, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τον άνθρωπο. Έτσι, οι μαθητές και οι μαθήτριες ανέλαβαν δράση κατασκευάζοντας ρομποτικές μέλισσες σε ρόλο επικονιαστών, προκειμένου να σώσουν την επικονίαση των φυτών σε περίπτωση αφανισμού των μελισσών.

Με τα έργα τους οι μαθητές και οι μαθήτριες κατάφεραν να διακριθούν στη διοργάνωση και η Οργανωτική Επιτροπή να τους απονέμει το 1ο Βραβείο Προσφοράς προς το Περιβάλλον στην κατηγορία Δημοτικά Σχολεία. Τη συμμετοχή του Σχολείου στήριξε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Αγίου Αντωνίου.

Εδώ μπορείτε να δείτε την ευχαριστήρια επιστολή που έλαβε το Σχολείο από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Συγχαρητήρια σε όλους, μικρούς και μεγάλους!

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ 33
ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ 12
ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ 5
ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ 13
ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ 11

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...